Práve prebiehajú Dni nezábudiek

12.10.2009 Prešov

Od dnes do stredy 14. októbra 2009 prebieha v uliciach slovenských miest akcia s názvom \"Dni nezábudiek\".
Aj v Prešove mladí dobrovoľníci predávajú okoloidúcim symbolické nezábudky za finančný príspevok, ktorý poputuje Lige za duševné zdravie.
V dňoch 12. , 13. a 14. októbra 2009 budú dobrovoľníci aj v našom meste rozdávať informačné materiály a predávať Nezábudky ako symbol krehkého duševného zdravia. Odbor sociálnych služieb MsÚ Prešov v spolupráci s OZ PO ART koordinuje zbierku Dni nezábudiek pre Ligu za duševné zdravie SR. Popri informačnej kampani je súčasťou Dní duševného zdravia aj celoslovenská verejná zbierka Dni nezábudiek zameraná na podporu projektov, ktoré prispievajú k budovaniu komplexnej siete starostlivosti. Zbierka okrem finančného prínosu na podporu konkrétnych projektov pomáha priamo v teréne šíriť informácie o duševnom zdraví a posolstvo kampane.

Kampaň sa začala už začiatkom septembra a vyvrcholí zbierkou v uliciach slovenských miest 12. - 14. októbra 2009, počas ktorej môže verejnosť podporiť ľudí s duševnými poruchami kúpou „nezábudky“ priamo v uliciach slovenských miest.

\"Téma duševného zdravia je u nás dlhé desaťročia tabuizovaná a naša verejnosť má veľmi skreslené a nesprávne názory na psychické poruchy, \" hovorí Marián Bača, vedúci odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove. \"Duševne chorí ľudia trpia stigmou a sú vylučovaní zo spoločnosti. Podľa Zdravotnej štatistiky z Národného centra zdravotníckych informácií v roku 2003 bol počet psychiatrických vyšetrení približne 1 110 000 a v roku 2008 to bolo približne až 1 673 000 vyšetrení – to je nárast za päť rokov o viac ako o pol milióna vyšetrení v slovenských psychiatrických zariadeniach. Vo svete podľa štatistík WHO len menej ako polovica chorých dostane pomoc. Zlepšenie starostlivosti o ľudí s duševnou poruchou je jedným z cieľov Ligy za duševné zdravie SR, \" dodáva M. Bača.

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región